Tag Archive | sedeY

Allah yang Mengetahui dan Berkuasa…

Assalamualaikum semua..selamat pagi Isnin 🙂

kehilangan arwah abah melenyapkan tempat mencurah kasih sayang

pakcik yang bersusah payah di hari-hari terakhir abah

dipanggil achik..

mengharapkan dialah tempat kita menumpangkan kasih sayang

setelah nampak  kebaikannya dan kasih sayang nye (jarang berjumpa dengan achik..maka xbape rapat)

tapi die juga pergi meninggalkan kami

menyahut seruan Illahi yang Agung

tanggal

17 April 2011

setelah setahun arwah abah pergi…

Al-Fatihah untuk achik..semoga Allah balas segala kebaikan dia di akhirat sana

diampunkan dosa dan dicucuri rahmat..Insyaallah..

wordless wednesday # 3 : 13 April


 

Assalamualaikum semua…selamat pagi..

harini genap setahun pemergian arwah abah cik lily 😦

13 September 1953 – 13 April 2010

Al-Fatihah untuk arwah abah..

 

p/s : rase macam die ade lagi kat sisi …

 

 

Untuk Mereka…

” Dibalik kesulitan itu ada kemudahan..

Esok akan merekah bunga yang harum,

mengusir kesedihan menjadi penghibur hati “


p/s : semoga sahabatku cik nurul , zhiexi dan fiza lebih sabar dan tabah k…

Cerita Diri…

Mula2 cik lily nk mitk maaf la..actuly entri terlintas II nk pos ari rabu tp terpos ari selasa plak..delivery cepat bangat dong..sbb permulaan entri cik lily tulis “Hari ini adalah hari RABU”…malu2 cik lily..hurmm xpela ape2 pun entri udah dipos kan..yg dah bace pn ade..malas plak nk remove n publish semula..bnyk keje jdnye apabila network yg x bape bagus nih..

pejam celik pejam celik dah nk hamper peghujung semester..ini bermakna hampir2 tuk present fyp..fyp cik lily pun xbape nk siap lagih..xtau la cmne jdnye..harap2 juri2 awam nnti berpuas hati la..dan semestinya cik lily xsabar nk balik ke rumah di hujung tahun nanti..tp ade jugk pekara yg meringsingkan cik lily selain daripada memikirkan keje2 akademik yg bnyk nih..pesoalannya sape nk amik cik lily hujung tahun nanti..kakak? mesti sibuk uruskan urusan perkahwinan nye..mak? suppose to be tlg guide kakak..sepupu? diorg pun ade life memasing..org jauh? umah die wt kenduri..Ya Allah siapakah yg mungkin akan menyelesaikan persoalan ini..ok full stop pasal soklan ni..sbb da terasa serabut..

serba sedikit program ptg td…fakulti ade wat majlis anugerah dekan + perjumpaan mentor mentee + jamuan raya aidilfitri..kali ni nama cik lily x dimasukkan dlm dean list..ho3..geng cik lily??sorg je dpt..tahniah cik fieza yer ..then pastu jumpe mentor – Dr Fadhilah..org nye sgt bagus..lembut je..sopan plak tu..lebih kurg 10 org mentee..ade sedikit aktiviti (ikon raya)..dgn hiaskan sorg ikon raya guna suratkabar,tisu n reben ikut kretiviti team..tahniah mentor Dr Fadhilah n mentee2 nye sbb dpt no 5..dpt gak hamper..ikon kami betemakan maharani..lastly makan2..sedap ade satay 5cucuk tuk sorg..ok la kan..tembikai, air sirap n nasi minyak n ayam masak merah..kenyg2..sebab semua kuar dgn muka ceria..yg paling last..snap2 picture..budak2 kelas cik lily mmg suke bab2 snap2 picture nih..hehehe..1..2…3..4..5…6..alamak bateri habis la :)..

ni cik lily letak gmbr aktiviti ptg td..ok tp satu jer la..okla dr xde kan kan kan.. jeng..jeng…jeng…dari kanan gambar yg bebaju putih tu adela mr boyd..boyd??aisey salah picture la..

boyd n lanun

ni gmbo wallpaper bilik cik lily la..katun lanun..dan putih tu boyd..ketua lanun..ooppsss..maaf yer bkn gmbr aktvti ptg td..saje je amik imej wall ni..wt kenangan cik lily…tp gune mr lapy sbb cik lily tidak punyai mrs camy..miss hapy yg dabom cik lily xder..hu3..so imej xbape nk clear la yer..tuk gmb2 ptg td blehla g kt fb kwn2 cik lily..konpem2 diorg upload kan..cik lily sgt yakin..

owh dah lewat..harus wat keje plak..ok semua..terus berceria..senyum selalu yer..bubye…

p/s : org jauh senyumlah selalu..semoga dengan senyuman hati lebih tenang..cik lily sentiasa meyokong org jauh..chaiyokk..Insyaallah Allah Maha Mendengar setiap rintihan hambanya :)..

AidilFitri 1431H

kad raya

Selamat Menyambut Aidilfitri kepada family cik lily, org jauh cik lily, sahabat2, rakan2, sedara-mara dan semua yg beragama Islam..jemputla dtg ke rumah cik lily yer..hehhe:) before dtg tu call2 la dl..mane la tau xde kt umh ke kn…cmne persiapan??kuih raye??baju raye??duit raye??..mesti da siap….yg blm mencari masih sempt lg..huhuhu…

Raya cik lily kali ni xsame dgn taun sblmnye..wpun pesediaan ttp ade..tp smbtn msti xsame..xtaula cmne suasana nye pg raye nt..awal Ramadhan dulu pn cik lily sebak..Aidilfitri ni lg la agaknye..xtaula cmne keadaan mak tesayg..harap2 die btmbh tabah..moga kakak cik lily pn cmtu gak..Esok cik lily akn begerak pulng ke kg halaman..tuk beraya..rase rindu..da lame xpulng..nk ziarah pusara arwah abah..i miss u dad…hurmmm…Ya Allah, berilah kami kekuatan dan ketabahan..aamiinn..

p/s : org jauh cik lily hati2 drive..tuk kakak pn hati2 jugk drive..cik lily tumpg aje..:)

Balik kampung…

Selamat bersahur sumea..hurm bedentum lg bunyi mecun..thats mean time sahur..Wakeup..wakeup everyone..waa arini jam 9.00 pg cik lily naik bas tuk balik kg..dan memulakan cuti hari raya..hahaha wat cuti sendiri..beli tiket awal2..ajak yg len skali..then kelas pun batal..hehehe..sory puan..tiket da abis..hahaha alasan2..buts job yg diberi adalah bertimbun2..nnt balik dari cuti saya nk tgk programming…kata puan sv cik lily..huhuhuhu..bleh ke siapkan??..ade ke mase nk siapkan???..its up to you cik lily oooiiii…

balik-kampung

Selamat balik kg yer sume..thank tuk kartunis ubi for dat pic..oleh yg demikian..ala-ala smgt skit..bw le bape2 buku yg ptt sbg rujukn..huhuhu..haisshh nmpk bert beg ni..tp bas yg bwk xpela kn..sekurg2 ade gak yg bwk kn…lgpun name pn studnt so kene la act sbg student kn….huhuu..org jauh nk tlg x???..:) hahah..msti die snym je..eheheh..

kalau la dlm bas nt ade lagu balik kampung – dendangan allahyarham sudirman mesti best..baru mood balik kg trase..beshh..beshh..kali ni perjlnn cik lily xjauh..xmcm sblm2 ni yg mengmbl masa sehari suntuk..kali ni cuti semggu di rumah kakak n semiggu lg umah mak di kg..mesti syahdu hari raya kali ni..xtau la cmne nk tatap muka mak n akak di pg raya nt..huhuhu..harap2 kami tabah hendaknya..Ya ALLAH..kuatkan lah hati kami..tabah kan hati kami..dekatkan diri kami denganMu ya ALLLAH..aamiiin…untuk kawan2 cik lily jugak..maaf ats salah dan silap selama kita kenal..juga untuk org jauh cik lily..:) maafkn cik lily..untuk mak akak n sanak sedara..maafkan adik..halalkan sumea ye..:)rindunye pd semua…

arini ramai jugk kwn2 cik lily yg balik..mostly nek bas..pngkutan awam..roomate cik lily mlm td da balik..(30/08/2010)..menigglkn cik lily kesorngn..smpi hati u adik ajan..heheh..oklah..nk sahur plak..nt nk kemas ape yg ptt..then hopefully smg perjalanan kite dibekati n dilindungi ALLLAH..semoga selamat pegi dan pulang hendaknya..jgn lupe fyp jugak kwn2..cuti2 jugak keje jgn lupe k..selamat bercuti semua..org jauh cik lily jgn lupe rehat secukupnye k..:)

p/s : mulakan dengan Bismillah..:)

Entri Lewat …

Nuzul Al-Quran

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi Muhammad SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi Muhammad SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:

”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)..

>>>Sumber www.islam.gov.my..

Juga bersamaan dengan 17 Ramadan 1431, 27 Ogos 2010 arwah datuk cik lily selamat dikebumi lebih kurang jam 11 lebih pagi..Al-Fatihah tuk arwah atuk..Menurut mak kpd cik lily hanya 4orang cucu arwah atuk yg xbalik..2org di Sabah n Sarawak, sorang di Selangor n sorang lagi adlh cik lily..hurm..xpela..doa dari jauh je tuk kesejahteraan arwah..Hurm da azan subuh pun..Sampai sini dulu kwn2 cik lily sume..Jumpe lg nt..