Tag Archive | ray@

Kek Coklat Kukus..

kek coklat kukus

Apabila melihat kek coklat kukus yg dibuat oleh cik lily n kakak ni sedap n menjadi masa raya baru2 ni (maaf sbb memuji diri sendiri) wpun kami be2 pertama kali mebuat nye..maka cik lily rase xsalah tuk berkongsi resepi ini dgn sume org..sbb resepi asal cik lily dptkn jugk dari blog2 yg lain..dgn persetujuan kakak n mak, resepi ini telah di mix match agar lebih seng tuk disediakan..seng tuk dptkn bhn2..so harap2 semua enjoy tuk mencubanya..bab kate sepupu cik lily kanak2 pra sekolah pun bleh buat..boleh pecaya ke?? xmustahil kan..hehehe..

Bahan-bahan untuk kek

250gm butter
1 cawan gula castor
1 sudu teh esen vanila
4 biji telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1 cawan serbuk koko

Bahan untuk topping coklat:

150gm coklat masakan
2 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas

Cara menyediakan adunannya :

1. Mula2 harus griskan loyang bulat dengan butter dan tepung dan jgn lupa panaskan kukusan.
2. Kemudian pukul butter bersama gula castor hingga kembang..Pastu masukkan esen vanila dan pukul lagi adunan.
3. Setelah itu masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga jd gebu dan kembang.
4. Next masukkan susu manis dan tepung dan serbuk koko secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan menjadi sebati.
5. Setelah selesai masukkan adunan td ke dalam loyang dan kukus selama 1 1/2 jam.
6. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn topping choclate td..
7. Untuk membuat topping plak masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas ke dalam periuk dan masak guna cara double boiler sehingga coklat cair.
8. Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan kek mengikut kretiviti sndri yer…
9. Bg cik lily kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais..barulah yummy :)..

p/s : mudah je kn..selamat mencuba kepada yg nk cuba..org jauh cik lily xnk mencuba ker??hehehe..

Advertisements

indah di Hari Raya…

Salam semua..slmt kembali betugas..:)..wpun dah sgt telambat tuk ucapkan..huhuh….rase malas nk updte blog sejak kebelkngan ni..xau le nape..balik dr cuti malas je..rasenye bile blog walking ramai je blogger yg update blog3 mereke tmbh cite ttg raye..mcm2 ade….haiii cik lily nape dgn kamu nih..so supaya tidak besawang blog ni maka dgn smgt yg ciput ni..cik lily nk ltk sedikit sbnyk memori di hari raya br2 ni..org cite cik lily pun nk le jugk kn..hohoh..

1- melaram di hari hari raya..

my mak n kakak..mak tesayang pn dpt duit raye jugk..huhu..bape mak dpt yer? same x dgn cik lily..hehhe..

mak n akak

me n my mak..love mak so much..

aku n mak


2- hidangan di hari raya..

antara kuih2 yg ade…cik lily n akak just wat kek batik n yg len2 mak n akak just tunjuk2 aje..tunjuk n byr ye..hehhe..antara2 biskut2 yg memenuhi bekas2 yg cntik itu adalah..kek batik semestinye (psstt xsmpt nk amik gmbr..sgt laku..hahaha)..semperit, tat nenas, bilis besalut tepung (nama rekaan sendiri), kek lapis, kepek pisang n kepek keladi..mknn utama adalah makaroni yg dimkn besama2 dgn sup ayam n kuah ayam tomato..maafle..supnye tiada dlm gmbr..tkt membangkt selera para pembaca sume….:)

hidangan raya


3- kek coklat kukus..yummy..

ni air tangan cik lily dan kakak mase mlm raye ke-2..kami 2bradik membuatnyer..hasilnye dipuji oleh jiran dpn umah..sgt sdp..hehehe..mak semestinye puji anak2nye kn..hohoho..

kek coklat

serba-sedikt ttg lebaran yg lepas..skrg ni pun bile da blik hostel ade jugk jamuan raye..sana sini jmptn raya…gie umah kawan dijamu biskut raye..mood raye ade lg kn..klau ke kuliah sana sini cntk belaka..almaklumlah melaram baju raya..huhuhu..hurmmm..sekali lg maaf zahir batin tuk sume..jgn lupe kasi duit raye kpd cik lily ni yer..tuk org jauh maafla tak dpt nk masuk picnye..hehehe…harap2 cik lily puas hati dgn entri ni..dan kawan2 pun puas hati jugak..ok slmt jmpe lg..:)

AidilFitri 1431H

kad raya

Selamat Menyambut Aidilfitri kepada family cik lily, org jauh cik lily, sahabat2, rakan2, sedara-mara dan semua yg beragama Islam..jemputla dtg ke rumah cik lily yer..hehhe:) before dtg tu call2 la dl..mane la tau xde kt umh ke kn…cmne persiapan??kuih raye??baju raye??duit raye??..mesti da siap….yg blm mencari masih sempt lg..huhuhu…

Raya cik lily kali ni xsame dgn taun sblmnye..wpun pesediaan ttp ade..tp smbtn msti xsame..xtaula cmne suasana nye pg raye nt..awal Ramadhan dulu pn cik lily sebak..Aidilfitri ni lg la agaknye..xtaula cmne keadaan mak tesayg..harap2 die btmbh tabah..moga kakak cik lily pn cmtu gak..Esok cik lily akn begerak pulng ke kg halaman..tuk beraya..rase rindu..da lame xpulng..nk ziarah pusara arwah abah..i miss u dad…hurmmm…Ya Allah, berilah kami kekuatan dan ketabahan..aamiinn..

p/s : org jauh cik lily hati2 drive..tuk kakak pn hati2 jugk drive..cik lily tumpg aje..:)