Tag Archive | kenangan

Allah yang Mengetahui dan Berkuasa…

Assalamualaikum semua..selamat pagi Isnin 🙂

kehilangan arwah abah melenyapkan tempat mencurah kasih sayang

pakcik yang bersusah payah di hari-hari terakhir abah

dipanggil achik..

mengharapkan dialah tempat kita menumpangkan kasih sayang

setelah nampak  kebaikannya dan kasih sayang nye (jarang berjumpa dengan achik..maka xbape rapat)

tapi die juga pergi meninggalkan kami

menyahut seruan Illahi yang Agung

tanggal

17 April 2011

setelah setahun arwah abah pergi…

Al-Fatihah untuk achik..semoga Allah balas segala kebaikan dia di akhirat sana

diampunkan dosa dan dicucuri rahmat..Insyaallah..

Advertisements

wordless wednesday # 3 : 13 April


 

Assalamualaikum semua…selamat pagi..

harini genap setahun pemergian arwah abah cik lily 😦

13 September 1953 – 13 April 2010

Al-Fatihah untuk arwah abah..

 

p/s : rase macam die ade lagi kat sisi …

 

 

indah di Hari Raya…

Salam semua..slmt kembali betugas..:)..wpun dah sgt telambat tuk ucapkan..huhuh….rase malas nk updte blog sejak kebelkngan ni..xau le nape..balik dr cuti malas je..rasenye bile blog walking ramai je blogger yg update blog3 mereke tmbh cite ttg raye..mcm2 ade….haiii cik lily nape dgn kamu nih..so supaya tidak besawang blog ni maka dgn smgt yg ciput ni..cik lily nk ltk sedikit sbnyk memori di hari raya br2 ni..org cite cik lily pun nk le jugk kn..hohoh..

1- melaram di hari hari raya..

my mak n kakak..mak tesayang pn dpt duit raye jugk..huhu..bape mak dpt yer? same x dgn cik lily..hehhe..

mak n akak

me n my mak..love mak so much..

aku n mak


2- hidangan di hari raya..

antara kuih2 yg ade…cik lily n akak just wat kek batik n yg len2 mak n akak just tunjuk2 aje..tunjuk n byr ye..hehhe..antara2 biskut2 yg memenuhi bekas2 yg cntik itu adalah..kek batik semestinye (psstt xsmpt nk amik gmbr..sgt laku..hahaha)..semperit, tat nenas, bilis besalut tepung (nama rekaan sendiri), kek lapis, kepek pisang n kepek keladi..mknn utama adalah makaroni yg dimkn besama2 dgn sup ayam n kuah ayam tomato..maafle..supnye tiada dlm gmbr..tkt membangkt selera para pembaca sume….:)

hidangan raya


3- kek coklat kukus..yummy..

ni air tangan cik lily dan kakak mase mlm raye ke-2..kami 2bradik membuatnyer..hasilnye dipuji oleh jiran dpn umah..sgt sdp..hehehe..mak semestinye puji anak2nye kn..hohoho..

kek coklat

serba-sedikt ttg lebaran yg lepas..skrg ni pun bile da blik hostel ade jugk jamuan raye..sana sini jmptn raya…gie umah kawan dijamu biskut raye..mood raye ade lg kn..klau ke kuliah sana sini cntk belaka..almaklumlah melaram baju raya..huhuhu..hurmmm..sekali lg maaf zahir batin tuk sume..jgn lupe kasi duit raye kpd cik lily ni yer..tuk org jauh maafla tak dpt nk masuk picnye..hehehe…harap2 cik lily puas hati dgn entri ni..dan kawan2 pun puas hati jugak..ok slmt jmpe lg..:)

AidilFitri 1431H

kad raya

Selamat Menyambut Aidilfitri kepada family cik lily, org jauh cik lily, sahabat2, rakan2, sedara-mara dan semua yg beragama Islam..jemputla dtg ke rumah cik lily yer..hehhe:) before dtg tu call2 la dl..mane la tau xde kt umh ke kn…cmne persiapan??kuih raye??baju raye??duit raye??..mesti da siap….yg blm mencari masih sempt lg..huhuhu…

Raya cik lily kali ni xsame dgn taun sblmnye..wpun pesediaan ttp ade..tp smbtn msti xsame..xtaula cmne suasana nye pg raye nt..awal Ramadhan dulu pn cik lily sebak..Aidilfitri ni lg la agaknye..xtaula cmne keadaan mak tesayg..harap2 die btmbh tabah..moga kakak cik lily pn cmtu gak..Esok cik lily akn begerak pulng ke kg halaman..tuk beraya..rase rindu..da lame xpulng..nk ziarah pusara arwah abah..i miss u dad…hurmmm…Ya Allah, berilah kami kekuatan dan ketabahan..aamiinn..

p/s : org jauh cik lily hati2 drive..tuk kakak pn hati2 jugk drive..cik lily tumpg aje..:)

Entri Lewat …

Nuzul Al-Quran

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi Muhammad SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi Muhammad SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:

”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)..

>>>Sumber www.islam.gov.my..

Juga bersamaan dengan 17 Ramadan 1431, 27 Ogos 2010 arwah datuk cik lily selamat dikebumi lebih kurang jam 11 lebih pagi..Al-Fatihah tuk arwah atuk..Menurut mak kpd cik lily hanya 4orang cucu arwah atuk yg xbalik..2org di Sabah n Sarawak, sorang di Selangor n sorang lagi adlh cik lily..hurm..xpela..doa dari jauh je tuk kesejahteraan arwah..Hurm da azan subuh pun..Sampai sini dulu kwn2 cik lily sume..Jumpe lg nt..

Hati Ini Sayu…

Assalamualaikum semua..Alhamdulillah kita semua da masuk fasa kedua bulan Ramadan iaitu fasa pengampunan..Camne dgn ibadah puasa kwn2 cik lily semua..Dah de yg tnggl puasa…??..Sengaja atau disengajakan…hurm..

Actully hati ini sayu..sayu sbb kerinduan kepada arwah abah cik lily..sob..sob..Tambah2 arini cik lily dpt lg berita ttg kematian datuk cik lily..Innalillah..Semoga arwah datuk cik lily dirahmati ALLAH..Menurut kakak cik lily arwah atuk meninggal petang 26 Ogos 2010 bersamaan 16 Ramadan 1431 kt Hospital Kuala Lipis..Cik lily kali terakhir jumpe dgnnya masa cuti sem hari tu..Keadaannya yg sihat wpun dah tua..umurnya dah 85tahun..Sedihnya…Tahun ni dua org yg disayangi telah pergi..Huhuhu…

Wpun cik lily sekuarga n family pakcik kat Lipis xdpt nk mnje dgn arwah atuk spt cucunya yg lain..Sbb arwah dijaga oleh makcik yg xbape nk makcik..Makcik yg macam datin..huh…Tp kami semua sayang arwah..Ingt lg masa kecik2 dulu arwah sll blanja aiskrim, bwk g sarapan kt kdai pg2..Bila besar xde sgt kenangan sbb dibawa pergi jauh dari kami sume..Tp cik lily syukur sbb di akhiran hayatnye kami dpt bjumpe dgn arwah atuk.. Ingt lg masa kami jumpe baru2 ni, arwah atuk menangis dpn kami dan mintk maaf sbb xdpt gie masa arwah abah meninggal aritu..Sob..Sob..Dgr cite family pakcik kt lipis besama family pakcik yg kt kg yg kerap jg arwah semasa arwah dimasukkan ke hospital ..Terima kasih pakcik,makcik, kakak2 n adik2 semua ye..Sayang korang..Mak n akak cik lily balik ujung mggu je tuk tgk arwah dihospital..Dan sekarang diorg sume da odw balik kg tuk urus segala2nya..Cik lily je xdpt balik..huhuhu…

Arwah atuk meninggal setelah empat bulan arwah abah cik lily pergi..Al-Fatihah..Semoga roh arwah abah,arwah atuk, arwah makcik dan arwah sedara mara cik lily termasuk dalam golongan orang yang beriman..Ya ALLAH, ampunilah dosa-dosa mereka.Tempatkanlah mereka disisi mu Ya ALLAH..Amiin..