Tag Archive | FooD

rabu yang ade cerita..

Bismillah..Assalamualaikum semua

Sudah berzaman tak menulis kan..sebenarnye bile nak buka  blog nak nulis..bile pergi kat new post terus takde mood..so terus out then jalan2 ke umah tuan tanah yang lain..heheh..dari sehari ke sehari sampaila harini..tu pun bile diketuk-ketuk “ dah lama tak tulis blog kan”..segan plak nak bagi alasan yang sama kan..so dengan semangat waja (tiap-tiap kali cakap camtu)..ambil mood tulis sesuatu…

Ingat tak dengan tulisan ini..meh kite kongsi ape sebenarnye..ekceli bile da selalu sangat jalan-jalan ke rumah orang ..banyak la benda baru yang di tengok kan..so kite ni hati nye taklah kuat iman..ajakla kawan(pengaruh sebenarnye) hehehe…

“ macam sedap je kan”

“nak rase x?”

“mahal ker?”

“ xpela kite share la bape2 sorang”

“okla..guna alamat I la yer”

“ok jer..nanti nk bayar bg la tau”

sehinggalah…….

Bile da settle sumenye..ni la yang kami tunggu2..macaron :)…sekejap je smpi nye..bawak gi opis..sebab membe ni yang ade kamera..snap 2 3 keping nk wat kenangan (kononnye la tp nk tepek sini kan)..dah sudah barula makan-makan dengan nikmatnye..hehehe..sedap jugak..ade manis2..tp comel je rupenye..saiznye macam duit  50sen..

macarons

time kasih pada kak jaja..nk tau beli kat mane..tekan sini yer..bagi kami yang x mampu nk gie pusat beli belah ni beli online lebih mudah kan :)..harga pun ok..servis pun ok..baik je akak tu melayan email and mesej pertanyaan..yang penting macaron nye sedaap :)..cantik xpecah pun sepanjang penghantaran 🙂

macarons

p/s :  Orang jauh..saya nak bagi awak yang ni la..berkira-kira samaade nak courier atau stepdoor delivery..pastu saya rase cam malas plak..sebab saya nak bagi awak terliur je..hahaha tipu je la..tapi sebab saya tau awak tak suka manis kan so saya fikir tak perlu la..tapi kalau awak nak jugak nanti saya fikir semula..bleh kan..

Advertisements

bila nafsu terliur dan hati teringin…

Assalamualaikum semua…selamat pagi..

jom semua arini kite ramai2 gie ke  pizza hut..hehehe

kite bantai pizza Isnin – Jumaat yer

sementara stok promosi masih ade ok..

almaklumlah bile Pizza Hut wat promosi..

WOW SAVERS 50% DISCOUNT..(ni iklan tak bebayor..huhu)

bolehla nk makan selalu

ce klau hari2 biasa nak lalu depan pizza hut pun cik lily xmo..huhuhu..

p/s : klau bulan 5 promosi ni ade lagi alangkah bagusnye..hehe

demam TIRAMISU

hehehe..klau tgk tajuk entri da bleh agak kn ape..hehe..smlm seharian ujan kat sini..nk kuar beli mkn pun xleh..almaklum la trnspot xde..yg ade cume sekaki payung n sepasang kaki yg cntik mulus..hahah…so cik lily n cik y pun tibai la megi..huhu..i mkn megi jer..oh tidakkkk..teruk la cmni..mn pegi nye patang larang xmo mkn megi..huhuhu…ni pun dsbbkn bau megi cik y yg menusuk kalbu lah ni..tu yg cik lily tergoda..ok tp bkn nk cite ttg megi..hehe..tp ttg tiramisu

wah skrg ni abis je tggjwb dilakukn..selesai je sume..tpt jam 7.00 pm cik lily n cik y akn duk dpn tv..haha ape lg tgk tiramisu la..cite die not bad lah.ade humor..love..sad..kire sume ade la..mcm tagline Astro “Macam-Macam Ada”..pelakon nye Pierre Andre dgn Sharifah Amani..yg len cik lily xingt..saje nk suh korg2 sume tgk jugk..hehe..tgk tau..jgn x tgk..lg satu cite The Adventure of Merlin setiap ari Ahad jam 9.00 mlm ok..duk dpn tv jgn gerak2 k (ni tuk En Jauh..da tkr nickname..haha)..alamk sll tekuar topik..ok tiramisu..hurmm

so nk bebalik pd tajuk entri nih..semalam lebih kurg jam 6.00 lbh ptg..dgn tekad nye berujan pegila kuar tuk cr mknn..hajatnye cume nk mkn pau jer..tp alaang2 dah kuar ni baik gie beli mknn lain..hurm so kepala ni terbyg kn tiramisu cake yg sdp tuh..so trus ajak cik y pegi kedai kek yg pamous amos tu..ade la beli mknn yg len n yg pntg tiramisu cake msti ade hehehe..dah nk kul 7 br la smpi umah..after maghrib barula makan2..tiramisu?..mstila makn bsama2 dgn buah hati..ishhh xler..cik lily makan smbl tgk The Adventure of Merlin..hehe..(En Jauh sila jeles k)..cik y plak mstila dgn makann nye..hehe..meh kite tgk rupe kek yg sedap tuh..sehingga menjilat jari..amik tagline KFC..meh2 ksi teliur..

tiramisu cake

tiramisu cake

 

hehe ade rase nk mkn x..sori2..wt sume teliur..ngeh ngeh ngeh 🙂

 

p/s : ade org tu kn msti teringt kisah lame..hahaha..sape tau sape yg cik lily ckp sila angkt payung..

 

 

 

 

Antara Makanan di AidilAdha :)

hohohooh cik lily..ekpres ye kamu..tgk tajuk entri tu pun cam x sabar nak balik kg..moga2 pejalanan pegi balik nanti adalah selamt dan dilidungi Allah..jugk tuk semua kwn2, sedara mara selamt becuti nnt yer..org jauh plak slmt bkeja yer..hehehe..smbl pk2 ayat nk wt asgmnt n repot..tebyg mknn tuk raye nnt..malas nk cite bnyk..biar gmbr je yg jelaskan kn k..yg pntg masak sndri..hehe..wpun sume nye simple..tp baloi kn kn kn..

1) Kek batik..mlm raye br wat..

2) kek coklat kukus..malam raye jugk wat .(bleh dapat resepi di sini :)..)

 

3) satay..sgt beshh..tp tempah ajer..

 

4) mini popia..mak tersayang tgh goreng kt umah tu..sori mak..cik lily xdpt tulun 🙂

 

 

5) muruku..yg ni x pasti kenape nk ade..sbb sdp kot..hahaha..ni cik lily beli dr tganu..

 

p/s : hahah..tu aje makann nye..xbnyk pun..dan Alhamdulillah tahun ni cik lily sekeluarga dapat melaksanakn ibadah korban  :)..Alhamdulilah ats nikmat yg Allah berikan kepada kita semua..dan smpng tu jugk cik lily nk jmpt sume dtg ke rumah yer nt..sila2 :)..

Kek Coklat Kukus..

kek coklat kukus

Apabila melihat kek coklat kukus yg dibuat oleh cik lily n kakak ni sedap n menjadi masa raya baru2 ni (maaf sbb memuji diri sendiri) wpun kami be2 pertama kali mebuat nye..maka cik lily rase xsalah tuk berkongsi resepi ini dgn sume org..sbb resepi asal cik lily dptkn jugk dari blog2 yg lain..dgn persetujuan kakak n mak, resepi ini telah di mix match agar lebih seng tuk disediakan..seng tuk dptkn bhn2..so harap2 semua enjoy tuk mencubanya..bab kate sepupu cik lily kanak2 pra sekolah pun bleh buat..boleh pecaya ke?? xmustahil kan..hehehe..

Bahan-bahan untuk kek

250gm butter
1 cawan gula castor
1 sudu teh esen vanila
4 biji telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1 cawan serbuk koko

Bahan untuk topping coklat:

150gm coklat masakan
2 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas

Cara menyediakan adunannya :

1. Mula2 harus griskan loyang bulat dengan butter dan tepung dan jgn lupa panaskan kukusan.
2. Kemudian pukul butter bersama gula castor hingga kembang..Pastu masukkan esen vanila dan pukul lagi adunan.
3. Setelah itu masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga jd gebu dan kembang.
4. Next masukkan susu manis dan tepung dan serbuk koko secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan menjadi sebati.
5. Setelah selesai masukkan adunan td ke dalam loyang dan kukus selama 1 1/2 jam.
6. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn topping choclate td..
7. Untuk membuat topping plak masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas ke dalam periuk dan masak guna cara double boiler sehingga coklat cair.
8. Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan kek mengikut kretiviti sndri yer…
9. Bg cik lily kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais..barulah yummy :)..

p/s : mudah je kn..selamat mencuba kepada yg nk cuba..org jauh cik lily xnk mencuba ker??hehehe..

..Ni Bkn Main2..

masa kelas data mining mggu lepas or 2 mggu lps..cik lily pn xbape ingt.telah sketch gmbr2 ayam kt bwh..saje nk ilangkn ngntuk..huhuh..so bkn main2 tau..sbb cik lily duk kt barisan dpn lg tuh..so kene la cover skit n xleh main sgt..agak2 nye cntk ke x ye??..org jauh ade respon x???hahaha..tp ayam tu ade 4ekor jew..sbb cik fieza xamik klas ni..maka xtmsuk la die..jgn marah tau ck fieza..:)…dan thanks to cik nurul coz sggup scan dat pic..nk byr ke?? tp sila claim kt org jauh cik lily ye..heheh

amacam cmne yer??..:)

ayam cute

p/s: ntah nape suke sgt sketch gmbr ayam tu..note cik lily pn da mule bnyk gmbr2 ayam..adakah sbb suke ayam gorg..hahaha

KeinginAn PuasA

Alhamdulillah..masih berkeupayaan updte blog wpun di bulan2 puasa..yg kdg2 mood cam malas jew..cik lily rase mcm nk duk kt bilik spnjg masa..tp cik lily masih ade urusn nk kene wat..kene jmpe sv..kene lwt kwn2..heheh..maaf ye klau cik lily ltk gmbr ni..harap xgugt iman kwn2 cik lily..mcm entri before ni cik lily ade mention bout ape yg cik lily ingn mkn kn..so I have google it..n cik lily jmpe la..bgus tu mr google ni..credit for you mr google..taraaa..enjoice the pics k..

kekbatik

sup ketam

gulai tempoyak

telur hancur

gulai keladi

sayur kailan

tapai pulut

Jus Mangga

p/s : maafkan cik lily yer…bln2 pose ni teringin lak..akn cube dptkn bile balik nt..xsemua dpt 1-2 ok ler kn..haii org jauh..heve a nice day k..