kuLiah JumAaT

selamat pagi semua..waaa arini bgn pagi ke lmbt kwn2 cik lily sekalian..cik lily pnye org jauh msti da ofis kn..slmt mula kn keje ye..heheehe..niat mesti kerana Allah..kwn cik lily sume bfast ape pg ni..???..roti? biskut?koko-krunch??..milo??nestum??ke mkn nasi lemak..mee gorng..mkn la ye ape2 pun..nt da masuk bulan ramadhan..kite pelu menahan dari segala-galanye..SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN 1431 kepada kwn2 cik lily..keluarga cik lily..dan org jauh cik lily sekeluarga..

Disini cik lily nk titipkn sesuatu kepada semua :-

Yang tersirat di sebalik Ramadhan dan Puasa kepada semua umat islam…berdasarkan ayat2 Al-Quran dan hadis, puasa di bulan Ramadhan mempunyai banyak hikmat dan fadhilatnye..antaranya ialah..

1) Pintu Syurga dibuka – peluang yang besar bagi kita semuan untuk melakukan kebaikan yang membawa kejayaan akhirat, menambah ketakwaan kepada Allah serta mendapat ganjarannya.

2) Malam Lailatulqadar – sesiapa yang beribadat kepada Allah pada malam2 tersebut digandakan pahala serta ganjaran yang tinggi di sisi Allah.

3) Gandaan amalan – amalan sunat sama dengan amalan fardhunya..dan amalan fardhu adlah 70kali amaln fardhu di bulan yang lain…sungguh beruntung sesiapa yang beribadat dengan penuh takwa..

4) Pintu Neraka ditutup – apabila kita betul2 berpuasa zahir dan batin serta betul2 menyekat diri daripada melakukan maksiat dan kejahatan..

Dalam kegembiraan menyambur Ramadhan, fahamilah sejelas2nya akan hakikat dan falsafah puasa yang tersirat…Kefahaman yang menyeluruh mebantu kita semua menjlani ibadah dengan sempurna..

salam tuk semua..org jauh yg nk balik tu.hati di jalan raya..ingat Allah selalu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s